Traditionell mat i Mauritius

Det mauritiska köket
Mauritierna älskar mat, de äter hela dagarna och de älskar också att prata om mat. Du kan få dem att le om du provar någon av deras traditionella rätter. Det mauritiska köket är mycket influerat av det indiska köket eftersom majoriteten av befolkningen är av indiskt ursprung. Så förvänta dig mycket kryddiga och heta rätter med chili som är allestädes närvarande.
Om du går till en kreolsk restaurang, se till att prova den traditionella "carri ", en kryddig sås med skaldjur, kyckling eller nötkött som serveras med ris. Trots att vi befinner oss på en ö äter lokalbefolkningen mestadels kyckling, inte fisk eller skaldjur. Anledningarna är inte bara religiösa (muslimer bör inte äta fläskkött, hinduer bör inte äta nötkött) utan främst ekonomiska, eftersom fjäderfä är billigast.
Mauritius har också en stor kinesisk minoritet, så förvänta dig kinesiska bistroer med stekt ris, nudlar och vårrullar.
Hur man äter som en lokalbo
Gatuförsäljare som säljer mat direkt från sina skotrar och skåpbilar och små plåtbodar som säljer traditionella rätter försvinner gradvis på bekostnad av butiker och restauranger och naturligtvis snabbmatskedjor, men du hittar fortfarande många av dem runt om på ön. Ställ dig i kö med lokalbefolkningen och prova en roti-pannkaka, små friterade godsaker eller en färsk skivad ananas. Priserna är mer än rimliga och färskheten är garanterad.
Vanliga restaurangpriser
Det finns gott om restauranger i turistområdena som inte bara erbjuder traditionella lokala rätter utan naturligtvis också internationella rätter: italienska, franska, japanska (sushi) och många andra. Priserna varierar från 2 euro till 18 euro beroende på område och nivå på restaurangen. En restaurang i shoppingområdet i Curepipe erbjuder en stor portion kinesiska kokta nudlar med kyckling för 80 mur, men du kan betala för fisk på den exklusiva restaurangen i Labourdonnais herrgård runt 600 mur. Så priserna varierar verkligen beroende på område och nivå på anläggningen.
Några frågor kvar?
Om du har några frågor eller kommentarer om artikeln...