Traditionell mat i Mauritius

Mauritius

Vilken mat ska du prova i Mauritius? Vilken är den vanligaste maten som säljs på lokala restauranger?

Boka boende med frukost

Det mauritiska köket

Mauritierna älskar mat, de äter hela dagarna och de älskar också att prata om mat. Du kan få dem att le om du provar några av deras traditionella rätter.

Typiska mauritiska specialiteter

Det mauritiska köket är starkt influerat av det indiska köket, eftersom majoriteten av befolkningen är av indiskt ursprung. Så förvänta dig mycket kryddiga och heta rätter med chili som är allestädes närvarande.

Rätterna har dock en kreolsk smak, särskilt när det gäller risrätter.

Mauritius har också en stor kinesisk minoritet, så räkna med kinesiska bistroer med stekt ris, nudlar och vårrullar.

Trots att vi befinner oss på en ö äter lokalbefolkningen mestadels kyckling, inte fisk eller skaldjur. Anledningarna är inte bara religiösa (muslimer bör inte äta fläsk, hinduer bör inte äta nötkött) utan främst ekonomiska, eftersom fjäderfä är billigast.

Huvudrätter

Bol renversé - en typisk rätt i det kreolska köket som översätts med "upp-och-nedvänd skål". Det är en blandning av ris, kyckling och sedan choi som läggs i en skål som vänds upp och ner på tallriken.

Briani - mauritisk version av den traditionella indiska biryanin, som består av kyckling eller lamm med stekt ris (ibland potatis) och yoghurt. Den vanligaste kryddan är koriander eller saffran.

Rougaille - en mycket kryddig (ibland het) tomatsås med alla typer av kött som vanligtvis serveras med ris. En av de typiska kreolska rätterna.

Mine Fritte - friterade nudlar, mycket likt det du känner igen från det asiatiska köket, t.ex. från Thailand eller Malaysia.

Boulettes - kokta dumplings fyllda med olika sorters kött, grönsaker eller räkor.

Fish vindaye - kryddig fisk smaksatt med curry.

Saltapannkakor - pannkakor av alla slag är mycket populära på Mauritius, och salta pannkakor fyllda med kött, ost eller indiska såser äts ofta som huvudrätt.

Curry - en typisk indisk rätt med alla typer av kött med en mycket het currysås är också utbredd på Mauritius.

Små och snabba snacks på gatan

På stranden eller på marknaderna kommer du ofta att stöta på olika stånd som erbjuder snabba och mycket billiga lokala snacks. De mest populära är:

Dholl puri - tunnbröd fyllt med typisk bengalisk chana dal eller gul linssås.

Roti (ibland kallad farata) - en annan typ av pannkaka än dholl puri, den är fastare och krispigare och fylls ofta med kött, till skillnad från dholl puri.

Samosa - mitt favoritsnacks på stranden! En krispig triangelformad bakelse fylld med potatis, grönsaker, såser, kött, ost, räkor och fisk. Kort sagt, vad som helst!

Gato - en liten halvmåneformad bakelse fylld med olika sorters salta såser, men som ibland också görs som en söt dessert.

Frukt - på marknaderna och i stånden säljs frukt som ser bra ut och smakar gott till mycket rimliga priser. Äpplen och päron är de mest populära.

Snabbmat

Stora västerländska snabbmatsställen som McDonald's eller KFC hittar du bara i de största städerna eller på flygplatsen.

Lokala snabbmatsställen är dock mycket vanliga på stränderna, där du oftast kan köpa hamburgare, pommes frites eller kyckling.

Sötsaker

Mauritierna har inte några direkt typiska lokala sötsaker.

Vanligast är olika söta bakverk, muffins, gato och franska desserter är mycket populära.

Drycker

Lokalbefolkningen föredrar att köpa lemonad av välkända märken som Coca-Cola, Fanta eller Sprite.

Intressant nog hittar du inga sockerfria sockerhaltiga drycker i butikerna, bortsett från Coca-Cola Zero.

Följande drycker kan beskrivas som typiskt lokala:

Alouda - en söt, krämig läskedryck gjord på mjölk, vanilj, gelatin, vatten och som ofta serveras med glass.

Mauritian rum - rom destilleras på flera ställen på ön och är en av de ledande alkoholprodukterna.

Phoenix öl - det mest kända ölmärket på Mauritius.

Kokosvatten - kokosnötter säljs på varje strand och deras vatten/mjölk är något av det mest uppfriskande man kan dricka en varm sommardag.

Hur man äter som en lokalinvånare

Gatuförsäljare som säljer mat direkt från sina skotrar och skåpbilar och små plåtstånd som säljer traditionella rätter försvinner gradvis på bekostnad av fysiska butiker och restauranger och naturligtvis snabbmatskedjor, men du hittar fortfarande många av dem runt om på ön.

Särskilt på stränderna är små stånd fortfarande mycket vanliga och även i livliga turistplatser som Flic en Flac eller Trou-aux-Biches är gatumat mycket billigt.

Ställ dig i kö med lokalbefolkningen och prova en roti-pannkaka, små friterade samosa-godbitar eller en färsk skivad ananas. Priserna är mer än rimliga och färskheten är garanterad.

På helgerna går lokalbefolkningen ut i massor för picknick på stränderna och tar ofta med sig hemlagade godsaker som de säljer i provisoriska stånd.

Jag åt till exempel en fantastisk måltid som denna några timmar före min flygning på Le Bouchon-stranden.

Vanliga priser på restauranger

Det finns gott om restauranger i turistområdena som inte bara erbjuder traditionella lokala rätter utan naturligtvis också internationella rätter: italienska, franska, japanska (sushi) och många fler.

På de dyrare restaurangerna som riktar sig till turister kan du förvänta dig en måltid med drycker och kaffe till priser runt 400 mur.

Å andra sidan erbjuder lokala bistroer på stranden eller på marknader huvudrätter som bol renversé eller mine frite från 120 mur.

Små bakverk som samosa, roti eller dholl puri kostar mellan 15 och 20 mur.

En detaljerad uppdelning av priser, inte bara mat, finns i kapitlet Pengar och priser.

Denna artikel kan innehålla affiliatelänkar från vilka vår redaktion kan tjäna provision om du klickar på länken. Se vår annonseringspolicy sida.

Några frågor kvar?

Om du har några frågor eller kommentarer om artikeln...

0 kommentarer

Logga in på Cestee

... den globala resegemenskapen

Fortsätt med Facebook

Har du inte ditt resekonto än? Registrera dig