Traditionell mat i Grönland

Vilken mat ska du prova på Grönland? Vilken är den vanligaste maten som säljs på lokala restauranger?
Ta reda på hotellpriser i Grönland
Det grönländska köket
Den grönländska gastronomin är fortfarande starkt influerad av det traditionella inuitköket, som främst baseras på den lokala mat som kan fångas på Grönland.
Följaktligen är skaldjur, särskilt fisk, val- och sälkött, räkor och i stor utsträckning renkött, de vanligaste menyalternativen.
Det danska köket är främst präglat av frukost och snacks. Smørrebrød är också mycket populärt på Grönland, en öppen smörgås som vanligtvis är gjord på svart eller fullkornsbröd och toppad med en mängd olika ingredienser, från ost till fisk.
Den nationella maträtten
Den grönländska och inuitiska nationalrätten är suaasatsoppa, som ofta äts hemma och som även erbjuds på restauranger.
Den mycket mustiga soppan innehåller säl-, val- eller renkött, kompletterat med sjöfågelkött. Den görs ofta genom att kombinera alla ingredienser som listas ovan.
Potatis tillsätts och soppan kan göras ännu starkare genom att tillsätta ris.
Andra grönländska specialiteter
Följande rätter kan till exempel hittas på den vanliga grönländska menyn.
- Färsk fisk - oftast torsk och lax
- Renkött - det finns en betydande renpopulation på södra Grönland och renkött är den vanligaste ingrediensen i det grönländska köket efter fisk
- Valkött - mycket populärt i områden norr om polcirkeln, inklusive den berömda rätten mattuk, som bara är valskinn med ett underhudsfettlager
- Sälkött - vanligtvis som tillbehör till soppor eller andra kötträtter
- Andra skaldjur - förutom fisk och valar är det grönländska köket mycket rikt på räkor och musslor
- Lammkött - särskilt i söder är lammkött med rosmarin populärt. Faktum är att får är rikliga på de södra öarna.
- Blåbär och kråkbär - de enda ätliga frukterna som växer i naturen (särskilt på södra Grönland) och som är populära desserter
Drycker
Grönland har inga välkända bryggerier eller destillerier, och det finns inga typiska lokala lemonader.
Den mest sålda söta drycken är den danska lemonaden Faxe Kondi.
Grönlänningarna dricker en hel del alkohol, särskilt vodka och importerad öl.
Den typiska alkoholhaltiga drycken heter Greenland coffee, en cocktail som består av kaffeshots med Kahlua, whiskey, Grand Marnier och vispgrädde.
Hur man äter som en lokalbo
Det finns inte många traditionella restauranger på Grönland. Grönlänningarna brukar gå på kaféer, som du hittar i alla större byar.
De bättre restaurangerna för turister finns främst på hotellen.
I vilket fall som helst äter lokalbefolkningen mest hemma.
Det finns inga välkända snabbmatsrestauranger på Grönland.
Vanliga priser på restauranger
En middag på restaurang kostar cirka 200 dkk per person inklusive dryck.
Exempel på priser:
- Huvudrätt (fisk eller renkött) - 170 dkk
- Utländsk mat (vanligtvis pizza eller pasta) - 150 dkk
- Fisk och skaldjur - 150 dkk
- Lokal öl 0,5 liter - 70 dkk
Mat från stormarknader
Stormarknader finns i alla städer och med tanke på Grönlands avskildhet från omvärlden är de välsorterade.
I de största städerna, som har mer än 3 000 invånare, finns det vanligtvis flera stormarknader samtidigt. Du hittar alltid det största urvalet av varor i dessa stormarknader:
- Brugseni
- Pisiffik
De mindre stormarknaderna på Grönland har följande varumärken:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Butikerna har vanligtvis ett mycket brett urval av konserver, ris, pasta, potatis och fryst kött av alla slag.
Av färskvarorna har stormarknaderna logiskt nog det bredaste utbudet av fisk och skaldjur.
Å andra sidan är utbudet av frukt och framför allt grönsaker mycket dåligt, eftersom de bara importeras till Grönland i fryst tillstånd.
Några frågor kvar?
Om du har några frågor eller kommentarer om artikeln...