Traditionell mat i Grekland
Vilken mat ska du prova i Grekland? Vad säljs oftast på lokala restauranger?
Det grekiska köket
Det grekiska köket blandar smaker från Medelhavet och Orienten och är influerat av turkiska influenser, rikt på vitlök, olivolja och speciella kryddor. Det erbjuder ett brett urval av grönsaker och frukter.
Fisk och kött grillas nästan alltid, men lamm eller fårkött är att föredra.
Typiska grönsaker är kronärtskockor, squash, auberginer, zucchini, paprika och chilipeppar, vanligtvis fyllda eller marinerade i olja.
Den vanligaste drycken är vin och kaffe, som alla greker älskar och njuter av flera gånger om dagen.
Typiska grekiska specialiteter
Grekland har gett världen flera välkända rätter som man kan hitta över hela världen. Men glöm inte att prova de mindre kända och kanske ännu bättre grekiska specialiteterna. Låt oss ta en titt på ett urval av de bästa traditionella grekiska rätterna.
Huvudrätter
Musaka - en av de mest kända grekiska rätterna, ofta kallad "balkanlasagne". Det är flera lager bakad aubergine (sällan en skål med zucchiniaubergine) varvat med lamm och toppat med en béchamelsås.
Gyros - en populär grekisk snabbmatsrätt som har spridit sig över hela världen och som ofta förväxlas med turkisk kebab eller arabisk shawarma.
Sanningen är att de är mycket lika varandra. De har båda en liknande bas, där köttet långsamt rostas på en roterande pinne och gradvis skärs av. Medan gyros huvudsakligen görs av fläsk- och fårkött, görs kebab av kyckling, lamm eller kalv.
Kryddningen skiljer sig också åt; termen "gyros" syftade ursprungligen bara på den krydda som användes för att smaksätta köttet, men blev senare en allmän benämning på själva rätten. Grekisk gyros serveras vanligtvis med tzatzikisås och sällan i pitabröd.
Souvlaki - efter gyros förmodligen den mest populära grekiska snabbmaten, eller snarare den mat du kan få när som helst och var som helst från de bättre restaurangerna till de mest nedgångna matstånden.
Souvlaki är små köttbitar, oftast fläsk eller kyckling, som oftast serveras stekta på spett. Många stånd och restauranger erbjuder dock souvlaki i pitabröd, vilket är en rätt som påminner mycket om gyros i pitabröd.
Fisk - Trots att Grekland är mer förknippat med havet än något annat europeiskt land, och trots att du kan hitta ett brett utbud av fisk och skaldjur på varje grekisk restaurang, är det något förvånande att det inte är lika populärt bland grekerna. Fisk och skaldjur kan ätas regelbundet, men absolut inte varje dag.
Fisk ochskaldjur - förutom fisk erbjuder naturligtvis alla restauranger rätter (oftast sallader) med andra skaldjur som musslor, räkor och bläckfisk.
Grekisk s allad - den klassiska grekiska salladen är allestädes närvarande och äts ofta i stället för som tillbehör. Den kan sägas vara mycket lik den hackade salladen från Bulgarien, bara mindre smakrik. Den består av bitar av fetaost, tomater, paprika, gurka, oliver och lök.
Förutom den traditionella grekiska salladen är auberginesallad också mycket populär.
Förrätter och sidorätter
Tzatziki - förmodligen det vanligaste tillbehöret till kött och andra rätter. Tzatziki är en rätt med filtrerad yoghurt, gurka, vitlök, olivolja och en blandning av örter.
Ost eller köttbullar - en mycket vanlig förrätt som finns på nästan alla restauranger.
Dolmades - en utmärkt lätträtt för varma dagar. Dolmades är rullar av ångade vinblad som oftast är fyllda med en blandning av ris, mynta, dill, mejram och peppar, täckta med citronsaft. Men de kan också fyllas med kött eller grönsaker.
Taramasalata - en välkänd rosa pasta eller pålägg, som oftast äts med bröd som förrätt. Den är gjord på saltad rökt rom, vanligtvis torsk eller multe, som blandas med vitlök, lök, citronsaft och ibland brödsmulor.
Avgolemono - en traditionell grekisk soppa som ofta tillagas på högtider eller vid viktiga tillfällen. Basen är kycklingbuljong som kokas med ris och kött. De viktigaste ingredienserna, nämligen citronsaft och ägg, tillsätts i slutet.
Fetaost - Grekisk ost är en av de äldsta ostarna i världen, med anor från 400-talet f.Kr. Den mest kända är utan tvekan fetaosten, som tillverkas av 70% fårmjölk och 30% getmjölk. Ostmassan har en behagligt salt smak och är inte lika aromatisk som t.ex. balkanost.
Bakad fetaost äts ofta som förrätt.
Pitabröd - det traditionella grekiska pitabrödet äts till det mesta, både till huvudmåltider och till frukost eller snacks. På restaurang betalar du vanligtvis en liten extra avgift för pitabröd, cirka 2 eur.
Sötsaker
Baklava - även ombaklava inte ursprungligen är en grekisk dessert (den är utbredd i hela Mellanöstern) är det förmodligen den mest populära lokala sötsaken. Små bitar av filodeg fylls med nötter, honung och sirap.
Portokalopita - en mycket populär apelsinkaka som dränks i en söt sirap, vanligtvis apelsin. Denna sötsak är ett av de vanligaste frukostalternativen.
Loukoumades - små söta bollar eller munkar friterade i olja doppas i honung och kanel och är, precis som baklava, allestädes närvarande.
Kataifi - liknande smak som baklava, men degen görs till fina nudlar som rullas till en boll eller rulle, steks i smör och toppas med sirap.
Traditionella grekiska drycker
Retsina - ett typiskt grekiskt vin (oftast vitt, men kan också vara rosé) som tillsätts tallkåda, vilket ger det en mycket speciell smak. Retsina serveras ofta till huvudmåltider.
Ouzo - den mest populära grekiska spriten med en alkoholhalt på upp till 48%. Det är en anislikör som smaksätts (förutom med anis) med andra örter, vanligtvis kryddnejlika, kanel, fänkål eller koriander. Ouzo blandas ofta med vatten eller is, och grekerna förbereder alltid ett litet mellanmål med fetaost, bläckfisk eller grekisk korv loukaniko för att sippa på den.
Metaxa - definitivt världens mest kända grekiska dryck. Metaxa destilleras från flera olika typer av vin och har en alkoholhalt på cirka 38%. Kvaliteten på Metaxa betygsätts med stjärnor, från tre (minst) till tolv (mest, men dessa Metaxas är sällsynta och priset motsvarar det). Den bästa kompromissen mellan pris och kvalitet är 5* Metaxa.
Grekiskt kaffe - en specifik beredningsmetod som liknar turkiskt kaffe. Kaffebönorna bryggs i en java vid låg temperatur, vilket resulterar i ett krämigt skum som kallas "kaimaki".
Hur man äter som en lokalbo
Missa inte ett besök på en typisk grekisk taverna, där du kan prova alla grekiska specialiteter och kanske få en efterrätt som belöning.
Grekerna är mycket förtjusta i att gå på taverna, och om du inte är på en direkt turistisk restaurang på ett hotell eller mitt i ett turistcentrum, kommer det ofta att finnas fler greker än utländska besökare på en taverna även på semesterorter.
Du kan hitta små familjeägda tavernor i varje by, även de minsta, i Grekland.
Beställ meze
Om du också vill äta som en lokalbo ska du beställa flera olika sorters mat - så kallad meze (lite som spanska tapas) - och sedan låta dem cirkulera runt bordet. Och dela inte upp priset, i Grekland betalar man totalt.
Bagerier och kaféer
En annan attraktion för matintresserade är de utmärkta bagerierna, som förutom färskt bröd erbjuder ett stort utbud av salta och salta godsaker som du inte kommer att kunna motstå.
Det finns också kaféer i varje hörn med typiska grekiska sötsaker, där lokalbefolkningen älskar att äta frukost.
Frukosten består vanligtvis bara av kaffe och efter det beställer greken vanligtvis någon form av sötsak, med ytterligare en kaffe eller cappuccino.
Om du vill uppleva den äkta grekiska atmosfären ska du gå till marknaderna, som också hålls i små städer, minst en gång i veckan. Till exempel är fetaost eller äkta grekisk yoghurt eller honung utsökt.
Ge dricks på restaurangen
Generellt i Grekland är drickskulturen inte särskilt förankrad och särskilt på de mindre turistiga tavernorna förväntas inte dricks alls och det är ingen faux-pas om du inte lämnar någon.
Det är vanligare med dricks på turistorter, men det finns ingen socialt acceptabel gräns. Snarare avrundas det vanligtvis bara uppåt till närmaste välberäknade belopp.
Vanliga priser på restauranger
Priserna varierar beroende på plats och säsong, men vanligtvis börjar en huvudrätt med kött på 9 eur utanför semesterorterna, en sallad kostar 5 eur och en kaffe eller en halvliter fatöl kostar från 2,50 eur.
Det är dyrare på öarna och på mer turistiga platser. En typisk moussaka kostar mellan 8 och 12 euro, fisk och skaldjur runt 20 euro, medan den billigaste souvlaki kostar mellan 6 och 10 euro.
Om du går ut för att roa dig en kväll får du räkna med att betala cirka 10 euro för en cocktail.
Innan du åker bör du kolla på internet efter rekommendationer för vissa tavernor som är populära i området, och åtminstone försöka boka i förväg. Om du inte gör det får du vara beredd på en väntan på flera tiotals minuter. Vissa tavernor har bokstavligen köer.
Några frågor kvar?
Om du har några frågor eller kommentarer om artikeln...